De beste zijn, je best doen en blijven doen, .. het geheim van succes?!

“Als je succesvol wil zijn, moet je verdomme goed zijn, je zal je best moeten doen en blijven doen!”
… is dit zo?

Onlangs kreeg ik dit terug van een collega. Een goedbedoelde, oprecht gemeende hint van een ervaringsdeskundige. Maar is dit ook zo? Ik voel druk over me komen als ik dit lees of hoor. Druk van aangeleerd overlevingsgedrag, in een maatschappij waar ieder vecht voor een plaatsje. Ik neem eigenaarschap op voor deze ‘feedback van het leven’, iets in mij is nog altijd overtuigd dat ik ‘er’ niet zal geraken als ik niet keihard mijn best ga doen, me zal onderscheiden van al de rest om toch maar mijn boodschap in de wereld gebracht te krijgen. Maar wie is die ‘ik’ die hierin gelooft? En wie is die ‘ik’ die het tegelijkertijd moeilijk heeft met dit soort boodschappen? Het is het ‘ik’ dat met tegenzin als kind op de schoolbanken zat, alsmaar zijn best deed om toch maar het meeste punten te scoren, de beste te zijn en te blijven. Het ‘ik’ dat zich jarenlang onveilig en ongelukkig voelde in het schoolsysteem waar de elite van morgen werd gevormd. Zoveel druk op jonge kinderen om het toch maar te maken. Ten opzichte van wat en wie? Wat waar maken?
Mijn best doen .. ik werd er goed in, heel goed zelfs. Maar maakte het me gelukkig? Verre van dat!
Geluk voelde ik in mijn hart wanneer ik languit in het gras onder de bremstruiken lag en me liet raken door de wind, de kleuren van de bloemen, de geuren van de voorjaarskruiden.  Geluk voelde ik als ik gezellig een kopje thee dronk met mijn zus, verhalen kon vertellen en ernaar luisteren, op mijn zolderkamer. Geluk ervoer ik wanneer mensen hun kwetsbaarheid met me deelden, hun hart durfden te openen en er een moment aanbrak wanneer we samen het vertrouwen konden voelen dat het goed was, dat de ander ‘goed genoeg was’. Gevoelige ziel ga je zeggen, tja, wellicht wel, een hartsmens in een zogenaamd keiharde zakenwereld. Maar hoe dit ‘ik’ ook tot stand komt, ik weet nu dat je succesvol kan worden door je best te doen, maar gelukkig, intens gelukkig, .. ik twijfel er aan!
Want wie zegt, ‘doe je best’, zegt eigenlijk ‘je bent niet goed genoeg, je hebt jezelf te bewijzen’. En ja, de maatschappij van vandaag werkt zo nog, nog altijd. Het is diezelfde maatschappij waar we collectief ongelukkig in worden. En dus, neen, beste collega, ik ga niet mijn best doen, ik blijf mezelf, écht, helemaal, geen verhaal ophangen, niet trachten anderen te overtuigen, alleen uitdragen/delen datgene waar ik diep vanbinnen in geloof, het oude weten. Het kind in me wist dit toen al dat willen je best doen, een bevestiging is van een diepe overtuiging dat je eigenlijk geen liefde waard bent, maar dat je ze moet verdienen. Eigenlijk werd het me allemaal glashelder, die dag in het park van Tervuren, een vrijdagmiddag, de zon scheen, ik genoot, .. ik was alleen, de rest .. was aan het werken. Die dag op mijn 29ste besloot ik met pensioen te gaan. Sindsdien leef ik grotendeels vanuit de principes van Life Mastery, en ja, soms komt mijn ‘oude ik’ nog even langs, die kom ik tegen in de feedback van een vriend, collega, .. als een knipoog van mijn scheppend leven, een spiegel die ik mezelf voorhou om opnieuw te kijken naar hoe ik in het leven sta, me uitnodigend nog verder en dieper te gaan, naar de kern van wie ik ben, Overvloedig Goddelijk Wezen, en dit te zijn, altijd en overal. Zijn wie je bent, maar dan ook écht zijn wie je bent, helemaal, zonder compromis, is voldoende, en eigenlijk het enige wat je te doen hebt in het leven. Dan voel ik ontspanning in me komen, diepe liefde die mijn cellen vult. Ik voel de energie stromen door mijn cellen, en mijn hart zingt een lied van “alles is mogelijk”, en ik dans door de dag, genietend en scheppend. En deze overvloed breng ik dan over op “de dingen van de tijd” .. en ik zie dat het goed is, goed genoeg 😊.
En wat zegt het leven dan? Waww zie daar iemand die leeft wie hij is, niet wie hij geleerd heeft te zijn? En wat zeggen de mensen dan, die ik op mijn pad tegenkom? Waww, zo wil ik ook leven! En wat zeg ik dan, doe het gewoon, je zal zien dat het werkt .. maar laat ajb het oude ik achter, doe heel hard je best (haha) voor 1 ding, je oude ik en al je op angst gebaseerde overtuigingen achter te laten, en je zal zien hoe moeiteloos leven is. Je zal Thuis zijn, .. en one day, zullen we samen Thuis zijn, in een samenleving waarin het goed is om leven.

PS. “Succes is de progressieve realisatie van een waardevolle droom”. Voelen dat je steeds dichter bij die droom komt, die droom steeds meer leeft, hier en nu, maakt dat je succesvol bent, het maakt je intens gelukkig. Mijn droom is om mensen opnieuw bij de eenvoud van het leven te brengen en hen te tonen dat alles mogelijk is als je durft voluit te leven vanuit de authenticiteit van je hart. En hiervoor heb ik de Life Mastery audiotraining opgenomen, om je mee te nemen op mijn pad, dat eigenlijk het onze is, ons Zielepad!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *